Bouw nieuwe kaasfabriek in Heerenveen

HEERENVEEN: A-ware Food Group bouwt haar nieuwe kaasfabriek in Heerenveen op Internationaal Bedrijvenpark Friesland. De kaasfabriek is een uitbreiding van het dienstenpakket van het familiebedrijf en heeft bij aanvang een capaciteit van 60.000 tot 80.000 ton kaas per jaar. De bouw start begin 2013 en eind 2014 is de fabriek operationeel.

Naast Heerenveen waren ook Veendam, Emmen en een vierde gemeente in Noord Nederland in beeld. Uiteindelijk had Heerenveen de beste papieren. ‘Belangrijke argumenten voor de keuze waren de beschikbare omvang van het terrein, de bereikbaarheid en de beschikbaarheid van duurzame energie. Dit, in combinatie met de centrale ligging in een gebied met veel melkveebedrijven, heeft uiteindelijk de doorslag gegeven’ aldus Klaas de Jong, directielid A-ware Food Group en verantwoordelijk voor de bouw en exploitatie van de kaasfabriek. De fabriek wordt gebouwd vlakbij de afrit Industrieterrein Heerenveen-IBF Tjalleberd.

‘Hiermee is weer een belangrijke stap gezet op weg naar onze eigen kaasproductie’, zegt Jan Anker, CEO van A-ware Food Group. Hij is tevreden over de vlotte samenwerking met de gemeente Heerenveen. ‘Wij verwachten dat het positieve imago van Friesland op het gebied van zuivel onze nationale en internationale klanten aanspreekt’.

Ook burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen is blij met de keuze. ‘Door de komst van deze fabriek ontstaat er in Heerenveen extra werkgelegenheid. Een bericht dat je in deze tijd niet dagelijks kunt brengen. We verwelkomen A-ware Food Group van harte. Het is een familiebedrijf met veel ambitie dat een belangrijke bijdrage kan leveren aan het tot waarde brengen van de melk die wij hier in Friesland volop produceren.’

Voor het eind van deze maand maakt A-ware Food Group haar plannen bekend over de wijze waarop zij de samenwerking met melkveehouders wil gaan vormgeven.

A-ware Food Group

A-ware Food Group is een toonaangevende dienstverlenende organisatie die gespecialiseerd is in het rijpen, versnijden, verpakken, opslaan en transporteren van kaas en andere foodproducten onder geconditioneerde omstandigheden. Dit familiebedrijf is in 2010 ontstaan door de fusie van Anker Cheese (1962) en Bouter Cheese (1890). A-ware Food Group heeft als ambitie om uit te groeien tot de meest gewaardeerde ketenpartner in Europa in de food- & agribusiness. Daarnaast is zij in toenemende mate buiten Europa actief.

Foto Hielke Weening