POLITIE VOORLICHTING: Voor wie doet u de deur open?

HEERENVEEN: “Dag mevrouw, een pakketje voor u!” klinkt aantrekkelijk en vertrouwd, maar is het wel echt een pakketbezorger die voor de deur staat?

Met allerlei smoezen of ‘babbeltrucs’ weten oplichters en overvallers iedere keer weer hun slag te slaan. Ze bellen aan en stellen zich voor als pakketbezorger, thuiszorgmedewerker, medewerker van uw ziektekosten-verzekeraar, energiebedrijf of bank.

Onlangs hebben politieteams in de regio in samenwerking met het Team Wonen en Welzijn twee voorlichtingsbijeenkomsten voor senioren gehouden over oplichters aan de deur. Deze interactieve voorlichting werd gegeven door de buurtregisseur. Er werden diverse herkenbare situaties ‘aan de voordeur’ nagespeeld. Praktijksituaties waarbij mensen soms de dupe worden van smoesjes van nep-pakketbezorgers, nep-thuiszorgmedewerkers en andere criminelen.

Stelregel van deze voorlichting was vooral: laat niemand binnen die u niet kent. Doe NOOIT zomaar de deur open, kijk eerst door het raam of de deurspion. Geef NOOIT geld of uw pinpas en pincode af! Bankmedewerkers komen niet aan de deur en nemen ook nooit telefonisch contact op om uw pincode te vragen. Betaal ook geen kosten voor pakjes die u niet heeft besteld.

Vertrouwt u de situatie niet, bel dan meteen de politie op 112. Bent u toch opgelicht, doe dan vooral aangifte bij de politie.

Hieronder ziet u een affiche met meer informatie en tips. U kunt deze afbeelding uitprinten. Print deze afbeelding uit. Tip: neem deze afbeelding ook mee naar uw bejaarde ouders of buren! Klik op de afbeelding en print!