Reportage B.B. bunker in Grou

SONY DSC

GROU – De voormalige commandopost, beter bekend als de B.B.-bunker in Grou, opende afgelopen weekend opnieuw haar deuren voor het publiek. (B.B. staat voor Bescherming Bevolking)

Tijdens de ‘koude oorlog’ was er een reële dreiging voor een nucleaire aanval. Vanuit de bunker kon men een groot aantal instanties aansturen om de bevolking te beschermen en te ondersteunen. Vrijwilligers hebben de laatste jaren de commandopost zo goed als mogelijk in originele staat terug gebracht. Sinds vorig jaar heeft de bunker de officiële museumstatus. A

In Grou (gemeente Leeuwarden) ligt een zeer bijzondere commandopost uit de tijd van de Koude Oorlog. Deze bunker is ingericht met vier commandoposten: Kringcommandopost Bescherming Bevolking (KCBB-Friesland-c), Provinciale Commandopost Bescherming Bevolking (PCBB-Friesland), Gemeentelijk Centrum Civiele Verdediging (GCCV-Leeuwarden) en Provinciaal Centrum Civiele Verdediging (PCCV-Friesland). Bij het maken van de plannen voor de bouw rond 1965 is er voor gekozen op deze locatie een gecombineerde commandopost te bouwen. Dit resulteerde, na een lange periode van voorbereiden, in 1967 tot de officiële ingebruikname van deze unieke commandopost in Grou

Tijdens de koude oorlog had Nieuw Friesburg in Heerenveenmidden  ook een functie wilt u daar meer overlezen klik dan op het url http://www.heerenveenmidden.nl/armhuis.htm

Tekst en foto Mieke Nijland