Grootste survivalbaan van de wereld staat op de Fean Dei in Heerenveen

HEERENVEEN: De grootste survivalbaan van de wereld staat op de Fean Dei in Heerenveen. De FeanDei (voorheen Open Dag) van sc Heerenveen zal dit jaar plaatsvinden op zaterdag 22 juli 2017. Houd de website van sc Heerenveen en social media in de gaten voor de verdere invulling van de activiteiten!

Met 325 meter is de opblaasbare stormbaan, die in Akkrum werd opgezet, de grootste ter wereld. Belgen presenteerden vorig jaar een baan van 272 meter in Gent, maar de Nederlandse initiatiefnemers Jumpverhuur uit Akkrum en Augie Attractie & Events uit Dedemsvaart gingen daar ver overheen.

Het opbouwen van de stormbaan-, survival- en hinderniselementen nam alleen al vier uren in beslag, vertelt Rik van Raak van Jumpverhuur. Samen met zijn collega Jan August Minke en hun medewerkers hadden ze de handen vol. ,,We willen gewoon de grootste zijn.’’
De 42 attracties werden in een zigzagbaan aan elkaar gekoppeld, maar elke opstelling is mogelijk. ,,We reizen straks heel Nederland door en kunnen in een vierkant, U-vorm of cirkel staan. ‘t Is maar net wat de mogelijkheden ter plekke zijn.’’

Beide bedrijven hebben voor de stormbaan speciale kussens voor de bochten laten maken, terwijl ook de onderlinge koppeling aan wettelijke eisen voldoen. Het einde van de survivalbaan komt uit op een klimtoren van negen meter hoog, waar deelnemers na een vrije val in een valkussen terechtkomen.

De variatie in gekoppelde kussens is zo groot dat de bedrijven voor elke doelgroep aan de slag kunnen. Korte survivalbanen zijn er speciaal voor kinderen, maar voor studenten of deelnemers aan survivals kunnen ook behoorlijk pittige trajecten worden opgezet, vertellen Van Raak en Minke.

Speciaal voor de opstelling in Akkrum waren drie aggregaten met een vermogen van 60 kVA nodig, die de blowers van alle attracties van stroom voorzagen. Het grootste attractiekussen weegt achthonderd kilo, twee anderen 750 kilo, terwijl de overige kussen in gewicht variëren.

Grootste survivalbaan van de wereld staat op de Fean Dei in Heerenveen